3. Nettiyhteys iPadiin


Hei taas! Digikoulu jatkuu nyt nettiyhteys-asioilla! Tämä 3. artikkelinikin sisältää nyt jonkin verran teknisiä asioita, yritän lähestyä niitä kuitenkin kertaamalla osin jo aiemmin kirjoittamaani. Tähän artikkeliin voit palata myöhemminkin, kun asiat alkavat tuntua tutummilta.

Ihan aluksi! Jotta sinulle on oikeasti hyötyä mistään tabletista, iPad mukaan lukien, tarvitset siihen aina NETTIYHTEYDEN! Nettiyhteyden saat joko wi-fin avulla kotona ja monissa julkisissa paikoissa ja cellular-malleissa SIM-kortin avulla lähes missä vain.

Muistithan edellisistä artikkeleistani, että IPad päämalleja on kaksi, pelkällä wi-fi:lla varustettu malli, wi-fi-yhteyden luominen on mahdollista kaikissa iPadeissa. Toinen malli on wi-fi + cellular. Wifi (eli wlan) on langaton lähiverkko ja kätevä, usein jopa hyvin toimiva tapa mennä internetiin ilman kaapeleita ja johtoja sellaisissa paikoissa, joissa on wi-fi yhteys. Cellular-sana tarkoitta oikeastaan matkapuhelinta, tässä yhteydessä se tarkoittaa, että tablettiin saadaan matkapuhelimen kaltaisia ominaisuuksia, jolloin voit mennä Internettiin iPadillasi lähes missä ja milloin vain. Tosin yhteyden laatu riippuu paikasta, olosuhteista ja hankkimastasi SIM-kortista.

NETTIYHTEYS. IPadisi siis tarvitsee ennen Internettiin pääsyä nettiyhteyden, joka voidaan luoda/rakentaa useammalla eri tavalla.

WI-FI-YHTEYS KOTONA. Kun joku näistä alla olevista yhteyksistä on kotonasi, pääset wi-filla nettiin. Esittelen seuravassa vaihtoehtoja wi-fi-nettiyhteyksistä. Operaattorit kyllä auttavat valinnassa.

  • ADSL-liittymä tarkoittaa nettiyhteyttä olemassa olevan lankapuhelinverkon kautta. Nykyisin vähemmän käytössä lankapuhelimien poistumisen takia.
  • VALOKUITU-yhteys (optinen kuitu, yleensä maahan upotettu, toimintavarma, nopea) taloyhtiössä tai kotona, hintava vielä toistaiseksi yksityistalouksiin hankittaessa
  • KAAPELIVERKKO-yhteys on mahdollinen useimmissa Suomen kaupungeissa, niitä käytetään tv:n katsomiseen ja nettiyhteyksiin mm. taloyhtöissä, helppo kytkeä.
  • MOBIILILAAJAKAISTA (3G, 4G ja tulossa oleva 5G verkko) on kännykkäverkkoa hyödyntävä langaton nettiyhteys kotiin. Sitä voidaan käyttää suoraan reitittimen/ modeemin kautta yhtäaikaa useampaan nettiyhteyttä vaativaan kodin laitteeseen (pöytätietokone, läppäri, tabletti, puhelin, televisio). Hinta nousee yhteysnopeuden mukaan, yhteys on joskus ruuhkainen ja hidas varsinkin alemmilla nopeuksilla. Mobiililaajakaistan avulla saat siis wi-fin kotiisi aika kätevästi, vaikkakin ammattiapu yhteysnopeuden ja alkuasennuksen kanssa saattaa olla tarpeen
Kertaan vielä:

WI-FI-yhteys ei ole liittymä vaan tarkoittaa langatonta lähiverkkoa (nettiyhteyttä), joka on asennettu tiettyihin paikkoihin ja toimii vain näissä paikoissa, esim. omaan kotiin, hotelleihin, kahviloihin, lentokentille jne.  Erilaiset tietotekniset laitteet, kuten televisio, tietokoneet,tabletit, puhelimet voidaan yhdistää sen avulla langattomasti nettiin, mutta yhteys toimii vain niissä paikoissa, jonne wi-fi-yhteys on asennettu. Monissa julkisissa paikoissa tällaisen yhteyden käyttäminen alkaa nykyisin olla maksutonta, joskin käyttö vaatii usein salasanan. Tästä yhteydestä käytetään myös virallisempaa nimeä WLAN (wireless local area network).

  • Kaikissa myytävissä iPadeissa on WI-FI-valmius.
  • Wi-FI-yhteyden asentaminen kotiin vaatii ensin jonkin yllä mainituista nettiliittymistä, puhutaan myös laajakaistaliittymistä
  • Wi-fi + cellular mallisesta iPadistasi saat mobiilin hankkimalla samantapaisen sim-kortin kuin matkapuhelimissa on. Silloin iPad kulkee toimintavalmiina mukanasi ja voit ottaa sen vaikka marjametsään. I padissasi on silloin oma mobiilinetti.
  • SIM-kortista ja sim-korttiyhteydestä (vain cellular malleissa) on lisää kahdessa seuraavassa artikkelissani (4. ja 5.)

Ota minuun rohkeasti yhteyttä, kuljetaan tämä matka yhdessä, huomioin kaikki palautteet!

Tervehtien digimummo (16.1.2018)

YHTEYDENOTTO