10. Miten hankin sähköpostiosoitteen

Hei vaan!

Kaikilla ei ehkä vielä ole sähköpostiosoitetta, niinpä jatketaankin nyt sähköpostiosoitteen hankkimisella. Siihen on luonnollisesti monta tapaa ja mahdolluutta. Kerron tässä helpon tavan luoda oma maksuton sähköpostiosoite.

Tässä artikkelissa kerron, miten luot oman Google-tilin,  ja saat käyttöösi Gmail.com-sähköpostin. Sen osoitteen voit sitten kytkeä iPadisi Mail-tiliin tai hakea sen käyttämiseksi App Storesta erillinen Gmail-appsi eli ohjelma. Siitä artikkelisa 12.

Suomessa yhä useampi käyttää Googlen s-postiosoitetta eli gmailia. Google on amerikkalainen iInternet-palveluita tarjoava yhtiö. G-mailissa on runsaasti postilaatikkotilaa, ja nyt itse sitä kokeiltuani jo vuoden ajan, olen huomannut sen toimivan hyvin ilmaiseksi sähköpostiosoitteeksi.

Sähköposti Googlella on yleensä muodossa etunimi.sukunimi@gmail.com (kaikki pienillä kirjaimilla). Joskus saattaa olla monta samannimistä henkilöä gmail sähköpostin käyttäjänä, silloin sinua pyydetään muokkaamaan nimeäsi esim jollakin numerolla tai muulla tavoin.

Tuo osoitteen keskellä oleva merkki @ on nimeltään at-merkki, se tarkoittaa oikeastaan englannin kielen prepositiota at, joka ilmaisee jossakin paikassa olemista, tässä yhteydessä s-postisi on sananmukaisesti jossain paikassa eli jossain googlen palvelimilla.  Tälle merkille  on kertynyt useita lempinimiä, kuten ”kissanhäntä”, ja ”miukumauku”.

  • Mitä pitäisi ensin tehdä? Nyt hyvä apu löytyy jälleen iPadin hakukoneelta Safarilta, kirjoita sen hakuriville vaikkapa sanat: G-mail tilin luominen. Paina linkkiä Gmail-tilin luominen. Tai voit mennä myös osoitteen www.gmail.com, molempien sivujen alalaidassa on painike LUO TILI.
  • Paina sitten LUO TILI.
  • Uudelle aukeavalle sivulle kirjoitat sitten etunimesi, sukunimesi ja tulevan s-postitilisi käyttäjätunnuksen eli yleensä etunimi.sukunimi, joka tulee siis tuon loppuosan  @gmail.com eteen (_________________________@gmail.com). Tämä on sitten sinun tuleva s-postiosoitteesi.
  • Nyt saattaa käydä niin, että jollakin muulla on sama nimi, ja osoite on jo jonkun toisen käytössä. Silloin Google ilmoittaa sinulle siitä ja pyytää valitsemaan ehdotuksistaan uuden nimen tai kirjoittamaan itse jonkun toisen nimen, esim. kaksi etunimeäsi peräkkäin ilman välilyöntejä. Pääset eteenpäin vain löydettyäsi uuden sinulle sopivan ja Googlen hyväksymän nimen
  • Vielä tavitset s-postitillesi salasanan, se täytyy olla vähintäin 8 merkkiä pitkä ja sen täytyy sisältää ainakin kirjaimia ja vähintäin yksi numero, keksi sellainen, joudut kirjoittamaan sen kahteen kertaan  oikeellisuuden varmistamiseksi. Voit myös käyttää koneen ehdottamaa kirjain-numerosarjaa, mutta itse kirjoitetun muitstaa paremmin. Laita se saman tien talteen, tulet tarvitsemaan sitä myöhemmin. Samoin luonnollisesti koko s-postiosoite  on pidettävä tallessa
  • Mene sitten kohtaan SEURAAVA ja noudata pyydettyjä ohjeita.
  • Tärkeää tietää: Tässä luot samalla itsellesi Google-tilin, joka on hyödyllinen ainakin halutessasi katsella Googlen tuotetta YouTube. YouTuben videoiden katselu vaatii useimmiten kirjautumisen eli juuri tuon sinun gmail-sähköpostiosoitteen ja siihen liittyvän salasanan kirjoittamisen! ÄLÄ SIIS HUKKAA NIITÄ!

Jatkan seuraavalla kerralla aiheella ”gmail-sähköpostilin käyttäminen ja liittäminen iPadin mail-ohjelmaan”.

Tervehtien digimummo