4. Mikä sim-kortti?

Tänään kerron SIM-kortista. Lyhenne SIM tulee englannin kielen sanoista Subscriber Identity Module. SIM-kortti on älykortti, jota käytetään mm. matkapuhelin- ja liikkuva netti-liittymissä tallentamaan tilaajan yksilölliset tiedot turvallisella tavalla.

SIM-kortin asentaminen cellular-ominaisuudella varustettuun iPadiin on siis toinen tapa yhdistää iPad Internettiin. Silloin kun iPad ei yllä wi-fi yhteyteen, se siirtyy tai voidaan siirtää sim-kortin avulla liikkuvaan mobiilinettiyhteyteen.

Vanhemmat iPadit käyttivät liikkuvaan nettiyhteyteen hieman hitaampaa eli 3G-perustekniikkaa.  Kaikki uudet iPadit käyttävät jo 4G-yhteyttä, joka mahdollistaa nettiyhteyden nopeammalla 4G-tekniikalla, mutta se toimii tarvittaessa myös vähän hitaammalla 3G yhteydellä. Uusi 5G-nettiyhteys tekee parasta aikaa tuloaan.

Rajaton nettiyhteys sim.kortissa tarkoittaa sitä, että netin käyttö on aina saman hintaista surfailun (netissä liikkumisen) määrästä riippumatta, rajaa ei tule vastaan, myös EU-maissa käytettävää yhteyttä sisältyy usein kuukausihintaan. Hintoja kannattaa kuitenkin verrata, samoin määräaikaisuutta.

Rajattoman yhteyden iPadiin sijoitettavaan sim-kortiin ei tarvitse ostaa puheoikeutta/puhepakettia, koska iPadilla ei voi soittaa tavallisia puheluita, pelkkä nettiyhteys (datan siirto) riittää.

  • Jos ostat käytetyn iPadin, varmista ennen sim-kortin asentamista ulkoinen koko, ne ovat uusissa pienempiä kuin vanhemmissa malleissa. Sim kortit myydään/ lähetetään sinulle korttina, josta voi varovasti taivutellen irrottaa kolmesta vaihtoehdosta oikean kokoisen sim-kortin.
  • Tärkeä asia on myös varmistaa sim-kortin ns. peittoalue siellä, missä eniten tulet liikkumaan. Tämä tarkoittaa lähialuettasi,  lenkkipolkujasi, kesämökkkiäsi jne. Peittoalue tarkoittaa netin toimimista riittävän hyvällä nopeudella näissä paikoissa. Nykyään suurien operaattoreiden peittoalueet ovat jo aika kattavia koko maata ajatellen. Myyjäsi osaa kyllä vastata sim-korttia koskeviin kysymyksiisi.
  • Aloittelevalle iPadin käyttäjälle ja vähemmän liikkuvalle henkilölle riittää vallan hyvin rajallinen nettiyhteyden määrä (esim.10 gigatavua/kk), mutta se ei useinkaan ole merkittävästi rajatonta käyttöoikeutta halvempi. Olenkin huomannut, että joillakin operaattoreilla on viime aikoina ollut hyviä tarjouksia myös nopeasta, rajattomasta tabletin nettiyhteydestä, varsinkin jos sinulla tai perheelläsi on muitakin liittymiä samalla operaattorilla. Kannattaa siis  kysellä ja ottaa selvää tai pyytää tuttua henkilöä tai lähipiiriä auttamaan tässäkin hankinnassa. Suoraan Internetistä ei useinkaan saa sitä edullisinta tarjousta, mutta soittamalla operaattorin myyntipalveluun, saattaa saada hyvänkin tarjouksen. (Operaattoreitahan ovat mm. Telia, Elisa, DNA, Moi jne)

Mistä mobiililaajakaistaa varten tarkoitettuja sim-kortteja saa?

  • Tabletteja myyvät liikkeet auttavat mielellään nettiyhteysasioissa ja myyvät myös liittymiä, mutta samoin tekevät myös operaattorit, varsin innokkaastikin esim. kauppakeskuksissa. Aina kannattaa kysellä, vertailla ja varsinkin alussa  pyytää apua asiantuntevalta henkilöltä näissäkin hankinnoissa. Kokeilua varten voi ostaa esim. R-kioskilta ns. Data-prepaid sim-kortin, joka edullisimmillaan maksoi joku päivä sitten 5 €. Se sisältää pienen määrän nettiliikennettä eli nettiaikaa aloittelijalle, korttiin voi ladata aikaa ohjeiden mukaan uudelleenkin. Kannattaa tehdä sitten jonkun operaattorin kanssa kuukausittainen jatkuva sopimus, niin aika ei lopu yllättäen kesken kaiken.

Seuraavassa 5. artikkelissani kerron lisää sim-kortista ja sen asentamisesta iPadiin

Tervehtien digimummo (22.1.2018). Päivitän sivujani jatkuvasti