7. Tutustumme aloitusnäyttöön ja Safariin

Nyt iPadin käyttöön. Onhan sinulla jo iPad ja ainakin wi-fi-yhteys? Jos olet vasta hankkimassa iPadia, käyhän lukaisemassa aiempia digkouluartikkeleitani. Tehdasasetuksissa olevan/ palautetun Ipadin käyttöönotosta kerroin viime artikkelissani (6.) Se kannattaa lukea varsinkin ensikertalaisten vielä uudelleen ennen jatkamista. Jatkan edelleen kuvalla ja tekstillä, videoista ei vielä saanut kyllin laadukkaita.

Nyt avaamme iPadin, tutustumme sen pääsivulle ja sen tärkeimpään ohjelmaan Safariin. Muistathan, että iPad avataan oikealta ylhäätä pientä mustaa nappia painaen. Mikäli iPadistasi on virta katkaistu, pitää painaa muutama sekuntti, kunnes omenalogo ilmestyy, odota sitten rauhassa, pienen odottelun jälkeen kone on toimintavalmis. Jos iPadisi on lepotilassa, mutta virta päällä, riittää kevyt kosketus ja koneesi on  toimintavalmis.

Olet sen jälkeen alkunäytölllä, jossa näkyy kellonaika ja päivämäärä sekä alhaalla pienessä ruudussa näkyy teksti avaa liuttamalla tai Pyyhkäise tekstiä rauhallisesti oikealle, sitten avautuu seuraava näkymä: siinä pyydetään salasanaa, kirjoita se, mikäli olet sellaisen asettanut, ilman salasanaa pääset suoraan valikkosivulle, jossa on koneen mukana tulleitten ohjelmien kuvakkeita eli ikkunoita, Niitä sormella napakasti napauttamalla pääset itse ohjelmaan. Nyt alkuun tutustumme ensin iPadin tärkeimpään ohjelmaan, Safariin.

 

Safari löytyy valikkosivun alaosasta, tärkeitten ohjelmien paikalta. Siinä on kompassineulat! Painamalla kerran napakasti Safarin kuvaketta, ohjelma avautuu. Vaikka avautuva ruutu onkin alkuun varsin tyhjä, sinne ilmestyy ajan myötä paljonkin tavaraa. Siitä ei tarvitse välittää, se kuuluu asiaan, ne ovat vain sivuja joissa olet äskettäin vieraillut, tai joissa olet usein käynyt. Tätä Safarin alkusivua voi tyhjennellä tarpeen mukaan, mutta miten, kerron siitä vähän tuonnempana. Nyt tärkein kohta tällä Safarin alkusivulla on ylhäällä oleva kapea harmaa ruutu, jossa lukee Etsi tai syötä sivun osoite. Sinne voit kirjoittaa, mitä olet etsimässä. Siellä on hakurobotti, joka etsii sinulle tietoja. Kun kosketat sormellasi ylhäällä olevaa Etsi tai syötä sivun osoite, sinulle ilmestyy automaattisesti ns. virtuaalinäppäimistö, jolla voit oikeasti kirjoittaa.

Safarin ylärivi

 

Voit nyt kirjoittaa sinne selvällä suomen kielellä aivan sitä mitä haluat etsiä! Hakurobotti aloittaa työnsä kun painat ns. ENTER-nappulaa, joka iPadissa on AVAA- nappula näppäimistön oikeassa reunassa. Hupsista, olet nyt Internetissä, näet mitä kaikkea kone sinulle löysikin. Napauttamalla mielenkiintoiselta tuntuvaa linkkiä, siis tekstin pätkää asiasta, pääset eteen päin etsinnässäsi. Joskus noita linkkejä täytyy napauttaa uudelleen, ei ne aina heti osaa avautua. Joskus joku linkki taas vaan ei toimi.

Voit nyt harjoitella huoletta, ei kone mene siitä rikki. Yksi asia kuitenkin, koneessa on ns. TAIKANAPPI, sellainen pyöreä, jonka keskellä neliö, sivun alalaidassa, se on vähän sellainen hätäkatkaisija, jos sinusta tuntuu, että olet hukassa. Kun painat sitä yhden kerran, se palauttaa sinut alkuun, jos painat kaksi kertaa nopeasti. se näyttää limittäin sivuja, jotka sinulla on auki. Sieltä voit ottaa napauttamalla haluamasi sivun uudelleen auki, napautat vain haluamasi tai hukkaamasi sivun jotakin nurkaa, niin sivu aukeaa ja muut jäävät alle.

Nyt vaan harjoittelemaan ja laittakaahan niitä kommentteja minulle, että osaan itse suunnistaa kanssanne eteen päin! Kirjoitin itse äsken Safarin yläriville Ylen uutiset ja painoin AVAA. Tuli suoraan sivu täyttä asiaa, sitten klikkasin kohtaa Tuoreimmat, niin sieltä löytyi mm. artikkeli: Sormet ja varpaat ovat ensimmäisinä koetuksella pakkasella. En jaksanut enää klikata sitä tekstiä, siitä tiedän siitä jo aika paljon muutenkin!

Tervehtien digimummo! (9.2.2018)