8. Nyt pankkiin

 Nyt on aika palata iPadin pariin. Pankkiin pitäisi päästä. Olet varmaan jo selannut edellisen artikkelin ohjeilla Safarilla maailmaa, ehkä löytänytkin jo jotakin mielenkiintoista, minne olet sitten myöhemmin palannut.

Ipadilla pääsee pankkiin kahdella tavalla. Kirjoittamalla Safari-selaimen hakukentään haluamasi pankin  nimen. Toinen tapa päästä pankkiin iPadillasi on mennä sinne   APP STORESTA (sovelluskauppa) hakemasi pankin ilmaisen mobiilisovelluksen eli apsin avulla.. Huomaa kuitenkin, että APP STOREEN pääseminen edellyttää sähköpostiosoitetta ja APPLE ID:tä.  APP STORESTA ja APPLE ID:stä kerron seuraavassa artikkalissani.

Tänään kerron kuitenkin vain tuosta Safarin (iPadin hakukone) kautta tapahtuvasta reitistä pankkiin, siinä et tartte vielä sähköpostiosoitetta etkä APPLE ID:tä. Seuraavalla kerralla opetan mobiilisovellusten eli apsien hakemisen tuolta Apple Storesta. Sitä varten meidän täytyy nimittäin tehdä vähän muutakin, malta odottaa, mennään askel kerrallaan!

Safarin kautta siis pankkiin. Paina Safari-kuvaketta, ellet muista millainen se on, kurkkaa edellisestä artikkelistani. Näytön yläosaan ilmestyy jälleen kenttä, johon voit kirjoittaa vaikkapa Op. Älä säikähdä, vaikka tuonne Safarin tiedonetsimiskenttään olisi jäänyt entisiä etsimiäsi sanoja tai lauseita. Kun painat sormellasi tuota entistä tekstiä, se  muuttuu siniseksi, voit aloittaa kirjoittamisen tuon sinisen tekstin päälle ja vanha teksti häviää.

Kun olet kirjoittanut Op, paina näppämistön oikeassa alalaidassa näkyvää siniseksi muuttunutta sanaa AVAA. Hakurobotti etsii sinulle nyt Op-pankkia. Näkyviin voi tulla muutakin, esim POP, joka on eri pankki, mutta jos haluat mennä nimenomaan Op-pankkiin, etsi edelleen. Aika pian sieltä löytyy tekstirivi, jossa lukee pelkkä OP. Napauta sitä sormellasi (napakasti) kerran tai pari ja joskus vielä uudelleenkin ja vähän nopeammin, kyllä se sieltä aukeaa. Johan alkoi löytymään yksi verkkopankki. Tässä vaiheessa voit ihan turvallisesti painella kaikkia nappeja eli linkkejä vähän syvemmälle pankkiin ja katsoa, mitä pankilla on sinulle tarjottavana.  Kirjautumaan et kuitenkaan vielä pääse, ellei sinulla jo satu olemaan sopimusta verkkopankin käytöstä juuri tämän pankin kanssa.  Pääset palaamaan aina takaisin ylhäällä vasemmalla olevista pienistä sinisistä vähän nuolen näköisistä näppäimistä askel kerrallaan tai myös ylhäällä näkyvästä palkista, jossa lukee OP, siitä pääset pankin alkusivulle.  Muistatko vielä taikanapin sivun alaidassa (pieni pyöreä painike, jonka keskellä on pieni neliö), sitä kerran painamalla pääset aina alkunäyttöön.

Nyt suosittelen, että etsit omatoimisesti samalla tavalla muitakin pankkeja ja harjoittelet pankin sivuihin tutustumista ilman kirjautumista sekä opettelet palaamaan alkusivulle. Seuraavalla kerralla harjoittelemme  pankkien omien mobiilisovellusten (apsien) hakemista. Niistä ilmestyy iPadisi ohjelmakuvakkeiden joukkoon oma kuvake, josta pääsee kätevästi suoraan omaan verkkopankkiin. Sitä varten tarvitset nyt sen Apple ID-tunnuksen, hankitaan sellainenkin yhdessä, ellet ole jo tehnyt sitä omatoimisesti tai jonkun mukavan ihmisen avustamana.

Pankkiin pääsy iPadilla. Pankkiin pääset vain menemällä oikeaan pankkiin ja tekemällä siellä verkkopankkisopimuksen. Saat silloin verkkoapankkitunnukset ja tarvittavat salasanat. Samalla pankki antaa sinulle alkuopastuksen. Kysy vaan rohkeasti kaikkea mahdollista ja jos olet unohtanut myöhemmin jotakin, mene uudelleen pankkiin, aikakin nykyään on ehkä varattava aika etukäteen. Nämä pankkipalvelut netissä tuntuvat koko ajan uudistuvan ja muuttuvan entistä ”helpommiksi” ainakin pankin mielestä, mutta käyttäjältä ne kyllä vaativat aina vähän ylimääräistä pohdintaa. Mene silloinkin pankkiin kysymään, pankit ovat luvanneet auttaa kaikkia alkuun!

Digimummo (6.3.2018)